I Classici

I classici, de klassieken, wie houdt er niet van. Soms pijnlijk eenvoudig, soms frustrerend gecompliceerd maar altijd ongeëvenaard in smaak en finesse. Leer hier uw klassieken of herbeleef die zoete, zwoele avond in '67 toen u in Capri met uw geliefde uw eerste Kreeft Thermidor bestelde. Als voorproefje hieronder alvast wat klassieken. Alles wat volgt voeg ik als PDF toe.

Spaghetti all'aglio olio (e peperoncino)

Spaghetti in zout water al dente koken en iets van het kooknat bewaren. Twee spicchi d'aglio (knoflooktenen, u leert hier ook nog italiaans) in dunne plakjes snijden. Ik gebruik hiervoor een truffelschaaf. Olijfolie in een wok of ruime bakpan verhitten en de knoflook toevoegen tot het licht kleurt. Voeg een handje fijngesneden bladpeterselie toe. Spaghetti en kooknat toevoegen en snel door elkaar scheppen. Met de toevoeging Peperoncino wordt dit gerecht lekker pittig: bak hiervoor een in ringen gesnedenSpaanse rode peper mee. Zaadjes erbij voor extra veel pit. Opdienen met Parmigiano ef Pecorino. Lekker met gamba's of tonijn van de grill.

Tomate Crevette

Ingrediënten 4 personen

4 grote of 8 middelgrote rijpe tomaten, 400 gram hollandse garnalen, halve citroen, 2 el mayonnaise, peper en olijfolie om te glaceren

Mayonnaise

2 eierdooiers,1 el Dijon mosterd,1 el witte wijnazijn, 200 ml olie (zonnenbloem, arachide, druivenpit), P&Z en enkele druppels citroensap

Vermeng de eierdooiers met de mosterd en azijn. Meng al kloppend met een garde de olie er in een straaltje doorheen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat citroensap. Minder charmant maar wel effectief: gebruik een staafmixer.

Bereiding

Ontvel de tomaten door ze aan de onderkant kruislings in te snijden en 12 tellen in kokendheet water te leggen. Meteen koud spoelen om garing van de tomaat tegen te gaan. Het vel laat nu makkelijk los. Snijd aan de bovenkant het kapje netjes horizontaal af en verwijder voorzichtig het zaad en het vlezige middenstuk uit de tomaat. Zet de tomaten op een plateau. Vermeng de garnalen in een kom met de mayonnaise en pers er wat citroensap overheen. Kruid met peper uit de molen.

Vul de tomaten met het garnalenmengsel en plaats het kapje terug. Glaceer de tomaat eventueel met wat olijfolie (kwastje) als je van shiny houdt.

Tuiles (als je net mayonnaise hebt gemaakt en twee eiwitten overhebt)

Ingrediënten

2 eiwitten, 100 gram poedersuiker, 35 gram roomboter en 35 gram bloem

Eiwit met de poedersuiker schuimig slaan en afgekoelde gesmolten boter en bloem toevoegen. Kloppen tot je een homogeen beslag hebt. Zet 30 minuten in de koelkast. Oven voorverwarmen op 165 graden. Met de bolle kant van een lepel beslag op ingevet bakpapier uitstrijken. Bak in 10 minuten goudbruin. Eventueel over een kopje heenvouwen en laten afkoelen om een bakje te verkrijgen.

Lekker met aardbeien of frambozen, zelfgemaakt roomijs en sabayon. Als je sabayon maakt heb je wel weer eiwit over.... 

Tuiles in de oven

Maak jouw eigen website met JouwWeb